2023

Januar

Fre. d. 6. Nu har jeg igen fået hjerteovervågning på. Fra i går formiddag til engang i morgen, hvor jeg kan afmontere og aflevere i Silkeborg. Resultatet får jeg dog først d. 25. pr. telefon. Det er spændende om betablokkerne har hjulpet/reduceret de ekstra sysstoler, eller der stadigvæk er lige mange. Det har i hvert fald sænket pulsen og blodtrykket væsentligt, så hvis det ikke har hjulpet stopper jeg med at tage dem, eller sætter dosis ned. De sidste par dage masser af regn, med plusgrader og blæst, rigtigt møgvejr. Har nået at få fjernet den udendørs julebelysning og pelset begge træer og sat granen op omkring roserne.
Lør. d. 14. Var til tandlæge i går og det blev en længere tandrensning, fordi det var 2 år siden, jeg havde været der sidst. P. gr. af en fejl, var jeg ikke blevet indkaldt. I dag flot vejr om formiddagen inden regn og storm, så jeg kørte i mosen og så til min store tilfredshed, at campingvognen på nabogrunden var væk. Den var blevet løftet ud mellem træerne og der var ingen skade sket på nogen af dem. Der var meget vand derude, men det stod ikke helt så højt, som det har gjort tidligere. Har fået svar fra Hjerteafdelingen, at betablokkerne ikke har fjernet alle de ekstra slag, så man anbefaler dobbelt dosis, og jeg skal have overvågning på igen i næste måned til ny kontrol. Træls, må håbe det virker
Ons. d. 25. Fik bilen synet i fredags i Viborg uden problemer. Vi havde hentet Cecilia i Bjerringbro om formiddagen og Lilian ville gerne til frisør, så flere fluer med ét smæk. Har også fået afregning fra strømmen for sidste år. Det blev dog ikke helt så dyrt som frygtet. Vi havde brugt mindre end året før, og solcellerne havde givet mere, satte faktisk årsrekord i produktion med hele 2892 KWh., så vores gennemsnitspris endte på 2,33 Kr, når betalingen for solcellestrømmen blev fratrukket, mod 1,22 året før. Det har været tørvejr i mange dage, men koldt. Kun lige over frysepunktet om dagen og ned til 5-8 graders frost om natten. Til gengæld er der ikke meget vind det meste af tiden. Dog ikke cykelvejr.
Tir. d. 31. Mildt vejr med få plusgrader hele døgnet. Døjer med en general forkølelse, der nu har varet en hel uge. Hentet ny næsespray på apoteket, håber det snart letter.

Februar

Lør. d. 4. Januar blev den vådeste måned i mands minde med 83 mm regn her. Mange steder kom der langt over 100 mm. så landsgennemsnittet lyder på 124,5 mm. Denne måned er også startet våd med indtil nu 15 mm og kraftig blæst til storm i går, men nu er der 0 grader, solskin og vindstille.
Søn. d. 12. Stadig ingen nattefrost, men kun få graders varme, kun lidt sol indimellem og megen vind, så det har ikke været cykelvejr endnu, måske i næste uge.
Man. d. 13. Hjerteovervågning på igen. Kunne ikke vente og tog årets første tur på raceren i år. Der var lovet solskin og tørvejr, men der kom dog ingen sol. Det blæste 5-6 sek/m og kun godt 7 gr. varme. Min nye jakke bestod sin prøve, uden den havde det været for koldt. (P. gr. af vinden). Nåede 35 km på 1½ time, så det er vist ok første gang. Råge beskyttelsen på foder bræddet ser ud til virke. Tyrkerduer og råger kan ikke komme ind, så nu kan småfuglene have frøene i fred.
Tirs. d. 28. Været i Silkeborg og fået besked på hjerteovervågningen. Den viste, at de ekstra slag var blevet halveret, men p.gr.af bivirkningerne, har jeg fået en anden type betablokkere. Så ser man senere på virkningen med en ny gang overvågning. Måske en “varmehandling” af ét bestemt område helt kan fjerne de ekstra slag, så jeg kan undvære medicinen? Det skal i såfald foregå i Skejby. Cyklede 2. tur i år, 46 km i flot solskin og ikke ret megen vind og op til 8 graders varme. Måtte dog lige endnu engang skifte slange i baghjulet. Der var ingen luft i, da jeg hentede cyklen ud. Ganske lille bitte hul, men det var nok. Lilian har også taget solbad for første gang i år i bikini! I aften overskyet, så ingen Nordlys, som mange ellers har set søndag og mandag aften, bl.a. Line og Tom. De har lagt billeder ud på FB. I går var vi i BIO med BoK og så filmen Babylon. En noget speciel og meget lang oplevelse. Varede i mere end 3 timer.

Marts

Tors. d. 2. Var i Mosen i går eftermiddag og fældede 2 birketræer. De er skåret op, så der bliver brænde om et par år. Et specielt himmelfænomen har de sidste par dage kunnet ses på himlen mod vest. (Hvis det var skyfrit) Kan også ses på det forrige billede.
Planeterne Venus og Jupiter ses klart lysende på himlen meget tæt på hinanden. (Selvom der er lysår imellem dem). Set fra Jorden var der i går aftes kun ca. 1 grad
Lør. d. 11. Stadig vinter med snebyger nu og da, nattefrost og kun 2-3 plusgrader om dagen. Til gengæld en del sol, så det er med at vaske og lade op når solen skinner.
Søn. d. 26. 4. cykeltur i år med KCK opstart på landevej. Koldt og blæsende, til tider fugt og hagl i luften. 50 km med over 25 km i snit. Efter et par uger med plusgrader, ser det ud til, at vinteren kommer tilbage i næste uge. Regnvandstønden er nu helt fyldt op, men det har ikke været muligt at komme i haven. Det er simpelthen for vådt.

April 

Ons. d. 5. Har nu igen hjerteovervågning på til fredag. Efter en travl weekend/uge, nåede jeg at cykle 50 km alene. I går havde vi en dejlig tur til Klitmøller sammen med Lisbeth og Laurits. Karen havde som sædvanlig lavet en overdådig frokost, og vi havde en kagemand til Aksel, han har jo snart fødselsdag. Ragnhild og Tony kom også, men tog afsted inden aspargessuppen til aften. Godt mætte kørte vi hjemad under den flotteste solnedgang.
Ons. d. 12. Cyklede i mandags (2. påskedag) sammen med Agner 46 km. efter at have tilbragt de første påskedage i Overlund, mens Line og Tom var i Bergamo på en lille ferie. Påskesøndag kom Egon, René og Line til frokost. Egon og René overnattede. Nu igen regnvejr, men jeg nåede at få vasket drivhuset i formiddag. Håber på cykelvejr i morgen. På fredag skal jeg til samtale i Skejby, så må vi se, om jeg kan blive fri for betablokkere og få energien tilbage.
Lør. d. 15. Var i Skejby i går til samtale om mine ekstra systoler. Desværre var resultatet fra den seneste overvågning ikke kommet, men lægen mente, baseret på tidligere undersøgelse og et fornyet EKG og min almene tilstand, ikke, at en såkaldt varmebehandling ville hjælpe mig, så man blev enige om, at se tiden an og indkalde til en ny undersøgelse om et år. Jeg skal dog fortsætte med betablokkerne.
Lilian syntes så, at det kunne være en idé at køre til Tyskland for at få fyldt vinlageret op nu det var regnvejr, og vi ikke kunne komme i haven. Uheldigvis var mange tyske turister på vej fra ferie i DK, så jeg har aldrig set magen til trafik på motorvejen sydpå. Køkørsel i begge spor med 60 – 90 km/t. Hjemad ikke de store problemer. I morgen igen cykling med Agner og børnepasning i Overlund.
Fre. d. 21. Stadig solskin, som det har været hele ugen, men kold blæst fra NØ. Drivhuset er blevet rengjort og kompostbunken blev tømt i søndags og kørt ud i bede og urtehave. Fræset ned tirsdag. Kapillarkasserne er fyldt med vand, plantesækkene lagt på. Bilen har fået sommerdækkene på, vinterhjulene vasket og tørret. Også springvandet på terrassen er blev fixet, med ny pumpe og slange. I går blev kartoflerne puttet i jorden. De havde meget lange spirer, så de kommer nok snart op? Også løgene kom i jorden, men resten må vente, for der bliver meget lave temp. i næste uge, måske hagl og slud. Der bliver også tid til cykling indimellem, allerede kørt 450 km. i år, men betablokkerne har bevirket, at jeg ikke er så stærkt kørende. Håber det bliver bedre, ellers stopper jeg med tabletterne!

Maj

Ons. d. 3, Har så hørt fra Silkeborg vedr. seneste hjerteovervågning. Stadig næsten 40000 ekstra slag over 2 døgn, så selvom EKG’et i Skejby så flot ud, må jeg hellere fortsætte med tabletterne. April blev en ret så travl måned med fødselsdage, børnepasning i Overlund, sygehus – og familiebesøg, generalforsamling, vinsmagning, havearbejde både i Odense, Overlund og herhjemme samt cykling. Er nu stoppet i Fitness og cyklet i alt 555 km. Vejret driller, mega kold hård vind, men mest tørvejr, og det kan solcellerne godt lide. 3. bedste april måned med 379 KWh produceret og solgt 325. Til opladning af bilen har vi brugt næsten 100 KWh. Jorden er så kold, at såning af sommerblomster og salater må vente lidt endnu. Drivhuset står kun fyldt med valmuer, men vinen er begyndt at røre på sig med mange skabte klaser. I aftes var vi i Fotorama med Bok, så nu er der kun 3 film tilbage i filmklubben.
Fre. d. 12.  Nu kom sommeren. Flot vejr med over 20 grader og næsten ingen vind. I dag blev der købt sommerblomster til have og krukker, tomater og agurker til drivhuset. Kartofler og løg er så småt kommet op og der er sået sommerblomster og salat. Til aften grillede vi, og sad ude til kl. 21 med ild i pejsen. I går cyklede jeg med Kjeld, 56 km i diset og tåget vejr og et lille strint vand. Dog kun målt 2mm nedbør i denne måned, så der er tørt hvor der er planter. Travl uge med mors fødselsdag fejret i Svenstrup og samtidig Vivis. Fik ordnet fødder efter cyklingen og til vinsmagning i aftes. Store Bededag blev for øvrigt fejret i Overlund med børnebørnene (og Mister Nox), Line og Tom fejrede 18 års bryllupsdag i Vejle, hvor de så musicalen Grease. En stor oplevelse. I haven er forårsbebuderne ved at være fortid. Kun tulipaner og pinseliljer står tilbage, men også kvæden og æbletræet blomstrer fint.Tirs. d. 16. På Lines fødselsdag forsvandt sommeren igen. Efter en flot uge med høje temp. og svag vind, er den kolde vind fra NØ vendt tilbage og kun 12 gr. Cyklede dog 50 km. med Kjeld. En stor kontrast i forhold til i Søndags, hvor jeg for første gang i år kørte uden de lange overtræksben, men beholdt dog de lange ærmer lidt endnu.
Tirs. d. 23. Så kom regnen efter flere dage med flot sol og næsten tørvejr hele måneden. Knap 10mm, men nu er regnvandstønden næsten fyldt og især urtehaven har nydt godt af regnen. Desværre igen ret koldt og blæsende, så ingen cykling i dag, måske på torsdag. Rundende 900 km i lørdags sammen med Kjeld.
Det blev den tørreste maj nogensinde, med kun 11mm regn her og på Bornholm.

Juni

Fre. d. 2. I går var der pizza og øl i KCK efter træningen. Jeg havde meldt på til tirsdag, men det blev ændret til torsdag, så jeg gik glip af Carlas vinsmagning. Jeg “kom til” at køre efter B-holdet, og det gik stærkt, men jeg fulgte ret godt med,  44 km på 1½ time. Rart med en kold øl og pizza i det flotte solskinsvejr. Vi har nu tilbragt mange måltider udendørs, men man skal finde læ, for vinden er kold. Har sat lidt skyggenet op i drivhuset, for solen har været ret god i flere dage, men både tomater og agurker gror godt. Mange klaser på vinen.
Søn. d. 3. Med Real Dania på Nørre Vosborg i går. Et flot arrangement, med rundvisning, gratis pølser og kage, koncert med Hjalmar og m.m.
Tors. d. 8. Stadig masser af sol, ikke så meget, men kold vind. Høstede de første skoleagurker fra drivhuset, men det ser skidt ud for jordbær, salat og bønner. Mangler vand. Blåmejserne er forsvundet fra kassen uden vi har bemærket det, håber de klarer sig. Redekassen var tom i dag efter et par uger med heftig aktivitet. Stakels forældre, de har godt nok haft travlt.
Fre. d. 9. Blev færdig med malerarbejdet i carporten. Nød de første nye kartofler fra haven samt et par jordbær til aftensmaden. Sået ny salat og squash. Håber de bliver til noget selvom alt er meget tørt. 18. dag uden regn og ingen udsig til regn i nærmeste fremtid. Flot solskin og over 20 grader.
Lør. d. 17. Arnes og Egons fødselsdage er nu overstået. Vi havde BoK med til Århus, hvor Egon gav morgenkaffe og vi havde selv brød med. Kørte sydpå mod Kolding for at besøge Trapholt, men ved Hedensted. lyste lampen for “lavt dæktryk” Der sad en skrue i bagdækket. Forsøgte at pumpe op, men vi måtte stoppe i Vejle. Heldigvis kunne Euromaster fikse dækket ret hurtigt, men så nåede vi ikke ind på Trapholt, men nøjedes med at gå en tur i området, inden vi fortsatte til Skamlingsbanken, hvor Jonny og Jens stødte til, og vi nød et stjerneskud på restauranten. Brugte lidt tid i området, nød lidt champagne og Egons kransekage inden vi skiltes fra Fynboerne. Tilbage i Århus gjorde vi et stop ved havnen for at se verdens 2 eneste kongeskibe. Vi fik også lige et glimt af Kronprinsparret inden vi sluttede af med pizza hos Egon. I dag var vi i Svenstrup til mad og drikke sammen med Åse og Henning, Jesper og børnene. Endnu en solrig og varm dag. Stadig ingen nedbør. Første udsprungne passionsblomst. Mange blomster i roserne.
Tirs. d. 20. Så kom regnen. Efter mere end 3 uger med sol og tørvejr, gav skyerne endelig lidt regn i aftes. Sølle 2 mm blev det til her, men bedre end ingenting. I dag skinner solen igen med udsigt til regn i morgen, så vi cykler i eftermiddag. Har rundet 1400 km i år.
Der kom 16 mm regn her, det kunne haven godt lide.
Lør. d. 24. Tilbage efter 4 dage i Overlund. Efter regnen er der rigtig gang i haven. Roserne blomstrer som aldrig før.
Også drivhuset er godt med. Der har aldrig været så mange klaser, og det på kun én stok.

Juli

Tirs. d. 4. Stadig efterårsvejr, med kraftig blæst og byger. I går havde jeg raceren til service i Snejbjerg og afleverede efterfølgende KIA’en til undervogsbehandling i Herning. Tog herefter cyklen hjem til Kjellerup. Var heldig med vejret. Strid vestenvind betød rygvind og kun en kraftig regnbyge, som jeg kørte bagefter, betød store vandpytter på vejen fra Vallerbæk og hjem.45 km så jeg nu nærmer mig 1800 km i år. Jeg kunne hente den igen onsdag, men da stod det ned i stride strømme, så Kjeld kørte mig til Herning. I denne uge har vi fået 24 mm regn, men det skulle blive fint vejr op til weekenden, så Kjeld og jeg cyklede en tur fredag i tørvejr og næsten ingen vind.
Søn. d. 9. Så vendte sommeren tilbage, men vist kun for en kort bemærk. Flot vejr fredag og i går og i dag op til 25 gr og fuld sol og ingen vind når Cecilia fejrer sin fødselsdag. I næste uge igen overskyet og enkelte byger. Målt 40mm regn indtil nu i denne måned.
Søn. d. 23. Efter en hektisk uge, faktisk 2, med gæster og forskellige gøremål, børnebørnene på ferie på skift, tur til Odense med besøg i zoologisk have sammen med Benjamin, og hver mandag besøger vi Margrethe og Torben på Gødvad Plejecenter. Vi var også i Sjørslev for at fjerne lidt haveaffald. I dag har det regnet hele dagen, på dagen hvor Jonas Vingegård vandt Tour de France for 2. gang. Det regnede også i torsdags, hvor vi måtte afbryde vores cykeltur og vende tilbage som druknede mus. Jeg kørte dog lige selv 67 km i tirsdags om formiddagen og nærmer mig nu 2000 km i år. Vi var til Grøn Koncert i Århus i går og fik en enkelt regnbyge, men ellers rimeligt vejr. Efter årstiden er det dog lidt koldt med ca. 5 gr. om natten og kun op til 17 – 18 gr. om dagen, men med mange regnbyger, over 80 mm indtil nu, og det fortsætter i næste uge. Tomater og peber i drivhuset er så småt begyndt, men agurkerne kan vi næsten ikke følge med, så vi giver væk for at holde trit.

Palmen i stuen med 5 nye grene

Fre. d. 28. Travl dag i går. Først til Overgårdsvej, for at køre en tur med Line og Cecilia. Tom og Benjamin var på kanotur, og der kom rengøring, så vi kørte en tur, først til Ulbjerg Klint, dernæst til lystbådehavnen i Virksund og til sidst via Hjarbæk til Overlund. På vej mod Hjarbæk smuttede et dyr over vejen, som vi ikke var helt klar over hvad var. Line googlede og fandt en Nordamerikansk vaskebjørn, men det var det nok næppe. Hjemme i dag så jeg billederne fra cameraet i bilen igennem, men klippet med dyret var lige nøjagtig overskrevet, kun bagcameraet havde det med, men der ses dyret ikke. Surt. Flot vejr i dag, så jeg gjorde klar til en cykeltur, men baghjulet var fladt. Efter en punktering i tirsdags, med slange skift ude i vejgrøften i småregn, dækket pumpet op, så troede jeg alt var i orden, men ak. Baghjulet og dæk og slange af igen, ny slange, pumpe og BANG, Helt ny slange, for de gamle måtte jo fejle noget. På igen, men med samme resultat. Så opdage jeg et hul i fælgen modsat ventilen, som ikke var dækket over af det bånd, det var klæbet indvendig i fælgen. Slangerne var eksploderet på nøjagtig dette sted, så jeg fandt en prop med en top, der dækkede hullet og monterede en lappet slange og dækket igen. Så kørte det, men jeg kortede den planlagte tur og var tilbage til frokost kl. 13,30. Kørte for kun 2. gang med korte ærmer uden overtrækkene. Har nu rundet 2000 km. i år.

August

Tirs. d. 1. Juli blev vådeste måned nogensinde iflg. DMI med 140,5 mm, men jeg målte 166 mm i 2007 men “kun” 144 mm i år. Samtidig kunne solceller ikke dække vort eget forbrug, og det er første gang juli måned har været så ringe.
Man. d. 7. I lørdags mødtes det gamle konsortie i Brunkulslejerne ved Søby. Karen og Aksel medbragte smørrebrød og drikkevarer til frokost, som blev indtaget i Madpakkehuset. Det var tørvejr, ikke så meget vind og sol indimellem, så det blev en rigtig fin dag, hvor vi fulgte brunkulshistorien og så de forskellige huse og maskiner. Senere på eftermiddagen kørte vi til Bjergfyrren, hvor vi spiste aftensmad, inden Karen, Aksel, Lisbeth og Laurits sluttede dagen på Vinderslevholmvej, hvor Spanierne + Samson overnattede inden de om morgenen kørte mod Klitmøller. Om aftenen ringede Bodil fra Thisted, at Svend var død. Der er bisættelse på fredag, hvor Lilian og jeg deltager i Tilsted Kirke med efterfølgende mindesammenkomst med familien. Vi er så inviteret til at komme forbi Karen og Aksel, nu vi er så tæt på.
Tors. d. 10. Tirsdag var vi på Fyn til Jonnys fødselsdag. Knud kørte, først til Glamsbjerg, efter at have samlet Egon op i Silkeborg, for der skulle selvfølgelig skilte op. Dernæst til Assens, til restaurant Fr. d. IX, hvor et flot stykke kød blev serveret på en 400 gr. varm lavasten. Det har vi ikke prøvet før, så det var meget spændende, selv at kunne bestemme, hvor meget (eller lidt), man ville have stegt sit kød. Eftermiddagskaffen blev serveret i deres campingvogn på Å camping. Grundet regn og blæst, blev det ikke til strandtur denne gang. Hjemturen gik over Århus og videre mod Kjellerup, men på Illervejen lidt før Nørskovlund, røg et rådyr pludselig op fra vejgrøften og blev ramt med et brag. Kia’en tog desværre en del skade. Vi bandt plastickofangeren op med et reb omkring nummerpladen og listede videre, efter at have fjernet dyret fra vejen og forsøgt at anmelde uheldet, men det viste sig at være sværere end antaget. Blev stillet videre flere gange og endte med, at skulle kontakte kommunen via Givetpraj. Trist at en god dag skulle ende sådan. I dag endelig tørvejr og lidt solskin, så jeg nåede en tur på 58 km sidst på eftermiddagen. I denne måned allerede 47 mm nedbør.
Man. d. 21. Hjemme igen efter en dejlig miniferie i Rendsburg ved Kieler kanalen sammen med Møller brødrene. Fra værelset på 4. sal havde vi frit udsigt til Kanalen, hvor skibe af forskellig størrelse gled forbi.Vi ankom tirsdag eftermiddag efter bøvl med GPS’en, der førte os over kanalen 5 gange og til sidst under, men frem kom vi, efter at være blevet blitzet på vej over kanalen. (Det kostede 40 Euro). Om onsdagen kørte vi ind til byens centrum og den gamle bydel, hvor vi gik tur på paradepladsen og i byparken. Vi besøgte selvfølgelig også et par kirker, hvor den sidste var meget moderne. Sidst på eftermiddagen gik Lilian og jeg under kanalen på en gang- og cykelsti. Heldigvis var der rulletrapper i begge sider. Spændende. Hjemturen torsdag gik via grænse-butikkerne for indkøb af vin m.m.
Tirs. d. 29. Mandagen bød på årets ø ferie sammen med René. Vi stod tidligt op, kørte til Haderslev, hvor René ventede på en P plads. Videre mod Årøsund, hvor færgen var klar til afgang, og vi kørte direkte ombord. På Årø nød vi den medbragte kaffe og kørte videre rundt på øen. Der var ikke flere veje, end vi kunne nå at køre på de fleste. Fandt seværdighederne, bl.a. den store sten fragtet hertil af isen, Julekirken med kalkmalerier og frokost på øens vingård. En burger med egnens råvarer, kød fra Galloway kvæget, der bruges som naturplejere og vin af egen produktion. En skøn lille ø at besøge. På hjemmeturen så vi Starup kirke og til slut gik vi en lille tur i Haderslev med Hertug Hans kirke, gågade og Domkirke. René havde for resten været ædru i 1000 dage. Flot.

September

Søn. d. 3, I dag har René så været alkoholfri i 2 år og 9 mdr. Godt gået. I går var vi til Karina og Jacobs bryllup hele dagen. Først i den lille lokale kirke i Rostrup med en fantastisk præst, et anderledes bryllup, som de havde ønsket sig. Dernæst til Rold Skov Adventure, til champagne og bryllupskage, aktiviteter i skoven og stor middag i teltet. En helt igennem vellykket dag, hvor meget foregik outdoor, og med mange festlige mennesker. Spændende at hilse på Jacobs familie. David og Isabel var brudesvend og – pige, de havde en rigtig god dag, og det havde vi voksne også. Hjemme på Bjergfyrren kl. 03.00 efter at have afleveret Line og Tom i Overlund. Brudebuketten blev lagt ud på Vinderslev Kirkegård til Bedste Ellen efter Karinas ønske.
Lør. d. 16. Nu er sommeren vist ved at synge på sidste vers. Efter hele 10 sommerdage (temp. over 25°), heraf 8 i træk fra starten af måneden og ingen nedbør. Nu daler temperaturen, men vi har cyklet en del i korte ærmer. Nærmer mig 3000 km i år. Tog en feriedag og kørte til Søndervig for at se sandskulpturerne og nyde solen på Hovvig strand og den medbragte frokost. Hjemtur over Thorsminde, hvor vi nød en is. Også drivhuset er ved at være på det sidste, nogle tomater og pebere, men agurken er nok slut. Vindruerne er mærkelige i år. Visse klaser skrumper, og de blå druer falder af, hvor imod klaserne, hvor der stadig er grønne druer, faktisk er de bedste og mest søde. Det må skyldes de 2 dårlige måneder juli og august, hvor der var alt for lidt sol. Det blev også de 2 dårligste måneder for solcellerne, august laveste produktion nogensinde kun 257KWh.
Lør. d. 30. Nu er sommeren definitivt forbi. Lavere temp. og byger. Har dog kunnet cykle 3 gange om ugen om formiddagen, men jeg kan begynde i fitness fra i morgen. Håber på flere tørvejrsdage, så jeg kan slå sidste års knap 3300 km. Rundede 3200 km torsdag. Drivhuset bugner stadig af druer, selvom vi giver væk og selv spiser 4 klaser om dagen. Der er også tomater og måske peber, men agurkerne fortsætter, selvom de seneste er ret krumme. Fantastisk at de bliver ved. I dag er Benjamin kommet, for han har inviteret os ud. Bestilt bord på Cafe G i aften, så det glæder vi os til. Line har arvet de sidste chilier til at sylte. De var ret stærke i år.

Oktober 

Man. d. 2. Lørdag var vi inviteret i Cafe G af Benjamin, og det blev en aften med en masse god mad. Portionen med Nachos viste sig snarere at være en hovedret end en forret, så en wienerschitzel efterfølgende var mere end vi kunne spise, så ingen dessert. Søndag formiddag kørte Kjeld og jeg 51 km, måske for sidste gang i korte bukser uden overtræks ben og ærmer. Kan begynde i Fitness, så vejret vil afgøre yderligere cykling
Man. d. 9. Efter en travl weekend en mandag uden andre planer end havearbejde. Torsdag først cykling og om aftenen, vinsmagning i AM med Carla. Fredag var vi sammen med BoK i Den Gamle Biograf til koncert med K. K. Jail, et Silkeborg band, der spiller såkaldt “stump rock” og det var en rigtig god aften. Lørdag brugte vi billetterne, vi fik af Line og René til mors- og farsdag, og kørte til Svendborg, hvor der var koncert i det flotte gamle teater med band og solister, der gav deres version af Rolling Stones musik. En kæmpe oplevelse, især Mathilde Falck var helt forrygende, men også musikerne og de andre solister gjorde det fantastisk.

Cyklede igen søndag, så jeg nu nærmer mig 3400 km. i år.
Tors. d. 19. Så kom efteråret for alvor. Sidste uge sluttede med regn og blæst, så i søndags kørte vi til Thyborøn for at se Vesterhavet i oprør. Der var godt gang i vind og bølger.Hjemturen gik over Hvalpsund, hvor Line og Tom ser på sommerhus. Hyggeligt med færgen fra Sundsøre. I denne uge flot sensommervejr uden regn og vind, så vi har gjort haven vinterklar og ryddet drivhuset. Der er dog lige et par klaser vindruer tilbage. Benyttede det gode, men kølige vejr til cykling både tirsdag og onsdag. Desværre punkterede Agner inden start, så det blev nok en solotur. I dag storm fra øst og varsel om forhøjet vandstand i de sydlige egne.
Tirs. d. 24. Hjemme igen efter at have tilbragt 4 dage i Overlund, mens Line og Tom var på Sardinien. De havde næsten 30 graders varme, her var der regn og 5-8 gr. Stormen var ikke så voldsom her, men i det sydlige Danmark var der store ødelæggelser p. gr. af vand, der blev presset ind fra Østersøen. Mange sommerhuse oversvømmet eller skyllet i havet, og i havnene blev både skyllet op på land og gader og veje sat under vand. En 100 års hændelse?
Vi har også spist de sidste 3 klaser vindruer og tomater, der var lagt til modning i vindueskarmen.

November 

Ons. d. 1. Årets første nattefrost. Efter en uge med regn og blæst, var der her til morgen is på bilerne og rim på græsset. Sidste måned bød på megen nedbør, her 132 mm. men mange steder kom der endnu mere. Oversvømmelser af huse, veje og marker hørte til dagens orden. Solcellerne gav heller ikke meget, kun 111KWh. Det laveste nogensinde for oktober måned.  I dag fik vi taget algebehandlet, så nu er solcellerne vasket af og klar til vinteren. Line og Tom har givet et bud på sommerhuset, som vi var oppe at se på i søndags. Spændende.
Fre. d. 3. Cyklede i dag 43 km. Måske sidste tur i år. Rundede 3500 km. Nu igen regn, så skift til vinterhjul udsat til en tørvejrsdag. Det skete så onsdag d.8. inden bilen skulle til service torsdag og køre til Tyskland om fredagen.
Man. d. 13. Hjemme igen efter at have fejret Lilians fødselsdag i Tyskland på Herregårdsophold. sammen med børn og børnebørn. Samtidig med at vi ankom fredag til Gutshaus Redewick, rullede både Jonny, Jens, Birthe og Knud ind på P pladsen. En fantastisk overraskelse, som betød en uforglemmelig fødselsdag. Vi havde fået opgraderet vores værelse, så vi havde flot udsigt over parken.

Lilian havde det desværre ikke alt for godt og måtte forlade selskabet under aftensmaden og gå i seng. Heldigvis havde hun det meget bedre om lørdagen, så vi kunne køre til Lübeck på sightseeing. Vi nåede tilbage til kl. 17 hvor der var aftale om champagne på værelset inden middagen. Gæsterne havde købt kransekage og sang fødselsdagssang. Vi var 11 til middagen ved et langt bord, så det blev en helt uforglemmelig, fantastisk dag med mange gaver og hilsener på mobilen. (Desværre ingen billeder fra festen)
Lør. d. 18. Var i Snejbjerg med min racer i torsdags, fordi Shimano havde tilbagekaldt Koga racere over hele Europa for mulig fejl i krank og pedalarme. Ifølge det påstemplede nummer, var min lige nøjagtig så ny, at den ikke var fejlbehæftet, så jeg kunne køre hjem med den igen uden at være bange for, at der ville opstå fejl. I dag til morgen rim på græsset og -2 gr. Også nattefrost det kommende døgn, men derefter igen lidt stigende temp. Dog tørvejr og sol ind i mellem.
Søn. d. 26. Nu er juletræet på plads på terrassen og lyset tændt, selvom det endnu ikke er 1. søndag i advent. Falder sent i år. Samtidig kom der et lille drys sne, men kun en enkelt frostgrad, det bliver værre i løbet af ugen.
Tors. d. 30. Så kom sneen. Her er der kun faldet ca. 10 cm, men andre steder i landet er der kommet meget mere.
Cecilia var her i går for at vække nisserne, så nu er der nisser overalt. Fint opstillet så de passer sammen og til omgivelserne.De to “uvorne unger” stod først ved forældrene, men blev så flyttet hen til bedsteforældrene, for der var orden? (Mente hun mere eller mindre?)

December 

Søn. d. 3. I dag har René været ædru i 3 år, tillykke med det. Alt er i dagens anledning nu smukt pyntet med et tykt lag sne. I går fik René sit juletræ sat op på terrassen, før vi kørte til Svendborg for at spise frokost på Café Mauritz og få indløst det gavekort Lilian fik til sin fødselsdag af Lisbeth.

Fre. d.8. Nu er det tøvejr efter flere dage med kraftigt snefald og temperaturer lige under frysepunktet. Det har bevirket et tykt og fast snelag overalt. Et særligt fænomen er opstået, når sneen langsomt skrider ned fra tagene.

Men flot ser det ud, selvom der er blevet ret så mørkt i stuen.

Tirs. d. 12. Nu er al sneen væk, næsten, og frosten kommer igen de næste dage. Toilettet på gæstetoilettet er nu repareret efter at have haft problemer med at lukke. Desværre knækkede et ophæng da jeg skilte det ad, så en ny komplet afløbsventil incl. bundpakning måtte anskaffes, men nu virker alt igen.
Tirs. d. 19. I onsdags fejrede vi vores 48 års bryllupsdag sammen med vore brødre samt Anne, som vi alle har kendt altid. Det blev en rigtig hyggelig eftermiddag, med julefrokost fra Slagter Hald, og mange gaver til især Lilian efter hendes halvrunde dag. Mandag kørte vi til Viborg og så blomsterudstillingen af Johnny Haugaard på det gamle Rådhus. En helt fantastisk oplevelse, som absolut skal opleves. Huset pyntet op fra kælder til kvist med de mest fantastiske lyd, lys og blomster opstillinger.

Går mod lyset

Mellem jul og nytår. (Tilføjet i januar) Nu er såvel juleaften, i Overlund med børn og børnebørn, samt Renés fødselsdag 3. juledag overstået. René blev fejret i 2 dage, først på selve dagen med besøg fra Overlund, Tapdrup og Århus. Dagen efter kom 3 gutter, som han har kendt fra skolen og arbejde i Odense. Maden hentede vi i Super Brugsen, og det var virkeligt godt, et par hyggelige dage her. Nytårsaften fejredes som tidligere med 2 par naboer med smørrebrød fra Brugsen. Vi mødtes her efter Dronningens nytårstale og det var da godt nok noget af en bombe hun fyrede af. Hun abdicerer og Kronprins Frederik bliver konge d. 14. januar 2024.
Ingen nedbørsrekord her. Målt i alt 848 mm. I 2012 målte jeg 876 mm. Flere steder i landet nåede man tæt på 1 meters nedbør.

Julen 2023

Hermed ønskes alle en

GLÆDELIG JUL og et

GODT NYTÅR med tak for hyggelige stunder i det forløbne år.

Vi har besluttet, ikke at skrive et julebrev i år som tidligere, men i stedet henvise til årets gang på www.kogmhuset.dk

under ”Nyheder 2023”

Julehilsen

Lilian og Søren Peter