2020

Januar

Man. d. 6. Nu er nytåret overstået og vi skriver 2020. Helt rart med en hverdag efter de mange helligdage.
(Tænkte, det var en god idé at skrive ugedagen på sammen med datoen.)
Skolebørnene startede igen og en normal uge er begyndt. Mor døjer stadig med urinvejsinfektioner. Lørdag blev hun i sengen til over middag, havde vagtlæge og vi var blevet tilkaldt. Der er taget både urin og blodprøver, så nu afventer vi resultatet. Hun er dog oppe igen, men noget bleg.
Fre. d. 17. Mor er så igen på antibiotika for urinvejs infektion, det kniber åbenbart med at komme over det. Jeg er dernede hver anden dag og hun har ellers set ud til at have det nogenlunde, men døjer rigtig meget med at huske, og det irriterer hende. I dag har vi bestilt billetter til en Cabaret i Arena Midt d. 28. feb. med “Degnekapellet” og flere medlemmer fra de tidligere revyer i Kjellerup. (Bl.a.Torben Ringbro.)

Cabarat 2020 i Arena Midt

Tapas og show, det skal nok blive godt. (Dobbeltklik på billedet for at se det i sin helhed).
Søn. d. 19. Cecilia på besøg, bl.a. for at høste kaffebønnerne. I alt 31 stk. Fik et stort chock om aftenen, da vi så på FB, at Erik var død. Håbede, det var en grovkornet spøg, men Lilian ringede til Anne og det var desværre rigtig nok. Erik faldt om da de kom hjem om natten, og på trods af alle genoplivningsforsøg, stod hans liv ikke til at redde.
Ons. d. 22. Så kom meddelelsen fra EnergiNet, at vi nu er overgået til “time for time” afregning fra 1/1 2020. Vi havde håbet på, at nettomålerordningen havde løbet året ud. Nu må vi prøve på at bruge strøm i huset, når solen skinner, for at få mest muligt ud af solcellerne. Lilian har mest lyst til at pille hele skidtet ned og vise i TV Midt/Vest til politikerne, at al den snak om grøn omstilling kan de putte skråt op, for det er der ingen hold i i virkeligheden. Vi ser lige tiden an om den sag, der er rejst mod tidligere energiminister og ministerium kaster noget af sig, men der går sikkert flere år før der kommer an afgørelse. I aften tager Knud og jeg til vinsmagning i Vinens Venner, så kan man måske glemme skuffelsen over solcellerne, og at vi har købt en Plug-in Hybrid af samme årsag, men vi nåede at få glæde af den næsten et helt år, for på fredag fylder Caren 14 et år.
Fre. d. 24. Har i dag været i Herning sammen med BoK til Art Herning 2020. Der var bl.a. værker af Asger Jorn for en mindre formue.

 Februar

Lør. d. 8. Selvom cykelsæsonen ikke er startet endnu, har jeg været ude at cykle. Jeg har nemlig købt en almindelig cykel til at køre korte ture på, bl.a. ned til Sandgårdsparken. René arvede jo min Raleigh som jeg iflg. Lilian aldrig brugte. Nu tager jeg cyklen når jeg besøger min mor. Hun har haft læge og fået taget blodprøver, for der var stadig lidt blod i urinen, men ikke alle dage. Prøverne viste så, at blodprocenten var lidt lav og hun manglede jern, så hun får nu jerntabletter, så må vi se tiden an hvordan det går. Hun er ellers ved rimelig godt mod og taler med flere af sine naboer, men ind imellem svipser hukommelsen og hun er tilbage i sin ungdom. Alt skulle nu være afsluttet vedrørende  gårdsalget. De sidste penge er gået ind på kontoen. Barndomshjemmet er nu helt overladt til den nye ejer, Keld Lauridsen.

Trekronervej 31

Søn. d. 16. Det ser ud til, at vinteren 2019/20 bliver helt uden sne ? I stedet rusk og regn, i denne uge ca. 60mm regn og masser af blæst, nærmest storm her i weekenden. Der står vand overalt, både i haven og på markerne. Selv veje og stier er oversvømmet. Lilian har aldrig set så meget vand alle steder på sin morgentur gennem 31 år som i dag.
Ons. d. 19. Så fik vi første afregning for solcellestrømmen efter den nye ordning. Hele 6 kroner og 80 øre blev det til i Januar. Det ser ud til, at jeg skal have undersøgt elpriserne i døgnets løb for at se, hvornår det er mest fordelagtigt at bruge strøm. Det er ikke, som jeg troede, at produktionen blev modregnet time for time, det er forskellige tariffer og afgifter, der bliver opgjort og modregnet, og det på årsbasis, så nu kører vi videre lidt endnu og ser hvordan det går med retssagen mod minister og ministerium. Corona virussen har nu bredt sig globalt og krævet de første dødsfald uden for Kina. En ny “Spansk syge” er åbenbart på vej, blot fra Kina. Det er ret uhyggeligt som det går.
Lør. d. 22. Var til koncert i aftes sammen med BoK på Paletten i Viborg. Berlevs Rock Hotel, med den tidligere Gasolin trommeslager, gav en fremragende, nærmest intim koncert for ca. 50 personer. En uforglemmelig oplevelsen. Til sidst sprang forsangeren rundt blandt publikum og stod på stole og til sidst helt oppe på bordet. I dag stadig stærk blæst og regn. Februar tegner til at sætte rekord i nedbør. Indtil i dag 106 mm regn her. I alt kom der i februar 142 mm. og det er ny rekord for måneden.
Lør. d. 29. Skuddagen afsluttede februar måned og vi fik alligevel lidt sne et par morgener i ugens løb. Var i aftes til cabaret i Arenaen, og det blev en mægtig oplevelse. Først en fremragende platte, hvortil Knud sørgede for vinene. Degnekapellet spillede og Torben Ringbro m.fl. optrådte med nye og gamle numre. Torben gav den til sidst som “skibsredder”, og det nummer havde jeg glædet mig til og så kom det heldigvis.
Undskyld den dårlige billedkvalitet, men vi sad på balkonen længst væk fra scenen.

Marts

Søn. d. 8. I dag blev græsplænen slået for første gang i år, og det er vist det tidligste jeg har prøvet. Blev samtidig færdig med fliserne i indkørslen, så nu mangler formiddagsterrassen. Lars kommer tirsdag eftermiddag og giver et tilbud.
Tors. d. 12. Så er Danmark lukket ned på grund af Corona virus. Alt aflyst/udsat i min. 2 uger. Der hamstres i butikker, toiletpapir bl. a. og håndsprit kan overhovedet ikke opdrives nogen steder. Skulle have været til vinsmagning i aften, men det bliver så bare herhjemme sammen med Lilian. Biografer, restauranter, haller, skoler m.m. er lukket. Line og familiens tur til Californien i næste måned bliver heller ikke til noget, da Trump har lukket for alle fly fra Europa i en måned. Hele verden går da vist konkurs. I det mindste fuldstændig i stå.
Lør. d. 14. De Danske grænser er lukket helt. Nu er alt sat i stå. Efter en morgen med 4,6 gr. frost, har solen skinnet det meste af dagen med temp. op til 9 gr. Eftermiddagskaffen kunne nydes på terrassen for første gang efter at vi havde afleveret børnene i Overlund. De havde været her på en lille ferie siden i går.
Man. d. 16. Benyttede lige det gode vejr til en tur på raceren i dag. 39 km. med 24,68 i snit. Pænt nok i betragtning af, at det er første tur i år.
Fre. d. 20. Cyklede 2. tur i år 38 km i næsten solskin, men med en strid og kold blæst fra N. Lilian har taget solbad på terrassen i eftermiddag i fuld solskin og skyfri blå himmel. Tørvejret fortsætter vist nogle dage endnu, håber vi.
Ons. d. 25. Flot dag med sol, men en lidt kold vind. Fik dog for anden dag i træk eftermiddagskaffe på terrassen. Det blev så også dagen hvor vores nye sofa ankom.

Gammel
Ny

 

 

 

 

 

 


Lør. d. 28.
 Fik at vide fra Sandgårdsparken, at jeg godt måtte se ned til mor, hvis blot jeg blev stående uden for havedøren og snakkede med hende ind gennem sprækken, og det gjorde jeg så. Hun havde det fint og der var ikke nogle smittede dernede endnu.

Søn. d. 29. Nu er formiddagsterrassen helt færdig. Fliserne blev lagt i fredags og sandet er fejet ned. Dør og trappe på plads.

Man. d. 30. Hentede plantesække og havegødning ved DLG, så nu må foråret godt snart indfinde sig. Stadig nattefrost og en kold vind fra N de næste dage og kun 5-6 graders varme. Vi håber, det bliver bedre til påske, men coranaen forhindrer stadig, at man mødes, så det bliver nogle stille påskedage.

April

Tirs. d. 7. Endnu en dag med solskin, men knap så varm som i går, hvor vi rundede de 20 grader, og kunne spise ude både til frokost og aften. Stadig tørvejr og ingen nattefrost, så granen er fjernet i haven, roserne beskåret og græsplænen gødet. I dag kom vores skulptur til at stå i indkørslen, nu mangler Lilian blot at finde 2 plantekrukker, som hun kan lide, der skal plantes Hortensia i og stå sammen med.

Det blev så 2 sortglaserede krukker fra Bauhaus, der endte ved siden af figuren.
Man. d. 27. Første dag med regn efter den længste tørvejrsperiode i 15 år, dog stadig ned til frysepunktet og lidt under om natten i perioder. Nu skal græsset slås regelmæssigt, og jeg bruger den nyindkøbte accu græsslåmaskine med opsamler her de første gange. Det nysåede græs er så småt ved at komme op, men skal næppe slås før til efteråret.

Maj 

Ons. 6. Foråret lader vente på sig, for selvom solen skinner, er det stadig hundekoldt og ned til frysepunktet om natten. At der så også blæser en hård vind fra NV gør det absolut ikke bedre. Hvis det er cykelvejr, kører jeg en tur i morgen. Mors fødselsdag er nu definitivt aflyst, for på søndag bliver der kun 8 gr. og en strid vestenvind, og da reglerne nu er sådan, at pårørende kun må se beboerne når de bliver kørt ud på terrassen, og kun én ad gangen i højst 1 time, så må vi nøjes med at vinke til hende på skift gennem ruden!
Man. d. 11. Mors fødselsdag i går blev jo meget amputeret, men jeg nåede at gratulere hende i de ca. 10 min. hun var kørt ud på terrassen, men det var alt for koldt, så det var med at få hende ind igen. Vi mødtes her med begge brødrene til et glas champagne, jordbærtærte og kaffe med boller og smørstang. Arne og Vivi kørte efterfølgende forbi Sandgårdsparken, og de fik lov til at hilse på hende gennem sprækken i døren. I dag kørte vi til Viborg, for Lilian var træt af sin nye telefon købt i Bilka, så den blev afleveret og pengene retur. I YouSee butikken købte hun i stedet en IPhone 7, så nu kan vi vist lidt bedre hjælpe hende med at finde ud af det, måske?
Lør. d. 16. I dag på Lines fødselsdag regner og blæser det. (Rasmus fylder også i dag!) Cyklede min egen tur for 3. gang i denne uge i går, og jeg var heldig med vejret. Fik kun en lille, kortvarig byge, ellers tørvejr og sol indimellem. Cyklen rundede 30.000 km ialt og jeg 1000 km i år, inden jeg kom hjem efter 60 km med godt 25 i snit.
Ons. d. 27. TAK for alle hilsener til min fødselsdag. Jeg havde en stille og rolig dag. BoK kom forbi sidst på eftermiddagen til lidt smøre brød på terrassen. I dag cyklede jeg en alenetur. Kom til Sorring, hjem over Gjern Bakker, 63km. Strid blæst fra NV, så det var en lidt kold hjemtur. I eftermiddag kører vi til Spjald for at bytte min fødselsdagsgave fra Lilian, en kedeldragt. Fin tur over heden.
Fre. d. 29. Så skete det desværre igen. Kørte en solotur i dag forbi Bøllingsø, men fordi jeg ville overholde reglerne, valgte jeg at køre over på modsatte side og ind på cykelstien. Desværre ramte jeg ikke hullet mellem bommene godt nok, for styret greb fat i bommen og jeg måtte ud over cyklen og i asfalten. Slog tænderne i og hånden fik et ordentlig skrub, så læben, næsen og hånden blødte voldsomt. Heldigvis har jeg altid et stort stykke køkkenrulle med, men det blev hurtigt gennemblødt. Jeg kørte dog videre efter at havde sundet mig lidt, missede vejen til Munklinde i Bording Kirkeby og havnede næsten i Ilskov, før jeg kunne vende hjem over Vallerbæk, Knudstrup og Bøgild. I alt 62 km med 25,3 i snit. Fantastisk vejr, men det kneb med at nyde det.

Juni 

Man.d.1. Trængte til en feriedag efter mange gæster i ugens løb, så vi tog madkurven og festivalstolene med, og kørte til Nymindegab, og tilbragte det meste af dagen ved Vesterhavet i det flotte solskinsvejr. Vi oplevede bl.a. et mærkeligt fænomen, for pludselig var dele af de små bølger, der rullede ind, helt røde og der lå en plamage af rødt lidt ude i havet. Efterfølgende har jeg set, at det er alger, der nærmest eksploderer i mængde på et lille område og farver vandet rødt. Jeg troede i første omgang, at det måske var okker eller rust fra skylning af skibstanke, men det var altså en bestemt slags alger, der var skyld i fænomenet.
Lige nu er dele af Vesterhavet farvet rødt, mens det om natten kan lyse blåt.De usædvanlige farveskift menes at skyldes alger og store forekomster af et lille dyr. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.Det lille dyr med det latinske navn noctiluca scintillans er formentlig kommet til Vesterhavet for at nyde godt af såkaldte kiselalger. På latin kendes algerne som guinardia flaccida.– Noctiluca scintillans lever af alger, og masseforekomster kan være opstået, fordi noctiluca har nydt godt af kiselalgen, siger biolog Helene Munk Sørensen i pressemeddelelsen.
Ons. d. 3. 
Så har jeg været til både læge og tandlæge med mine skader, og heldigvis ser det ud til, at jeg er sluppet heldigt over det. Sårene gror fint sammen og der er ikke skader på tænderne, udover lidt rifter på kanten og de er slebet væk, så nu håber jeg på, at det varer længe inden det sker igen.
Fre. d. 5. Blev ringet op i aftes fra Plejehjemmet, at mor havde det skidt. Hun havde kastet op, og der var også stadig blod i urinen, så de havde ringet til vagtlægen, og han havde valgt at indlægge hende, så hun blev kørt til Viborg for at få foretaget nogle prøver. Jeg ringede til sygehuset sent i aftes, og fik at vide, at jeg kunne ringe tilbage i morgen formiddag, så havde de fået svar på prøverne og vidste mere om hvad der skulle ske. Hun skulle behandles for blodmangel og var allerede i behandling for blærebetændelse nok en gang. Hun havde fået én transfusion, men skulle have én mere, og det skulle foregå på en medicinsk afdeling, så hun blev kørt til Silkeborg sygehus i eftermiddag. Helt hallo at køre sådan rundt med en gammel kone, men det er resultatet af de mange regler og budgetter, der skal overholdes. Man skeler hverken til økonomi eller patientens tarv, men alle sørger for, at have ryggen fri og fralægge sig ansvar. Nu ringer jeg i aften og hører, hvornår hun kommer tilbage til Sandgårdsparken.
Har nu hørt fra Silkeborg og de var glade for oplysninger om, hvad der foregik, for Viborg havde intet sendt med og de vidste ikke noget om mor, hverken hvor hun boede eller hvordan hun klarede dagligdagen. Hun havde fået endnu 2 poser blod, men ville ellers være klar til at blive udskrevet i morgen. Vi må håbe hun kommer til Sandgårdsparken, for sygeplejersken jeg talte med, vidste ikke for godt hvor det var. Tankevækkende, at al den megen dokumentation, der forlanges alle vegne, alligevel ikke bliver læst. Hvad skulle syge mennesker gøre uden pårørende? Det kræver et godt helbred eller et godt netværk at være syg! Senere blev jeg ringet op og forklaret, at lægen forlangte en skanning, så hun kom ikke hjem i morgen. der ville komme nærmere besked.
Tors. d. 11. Nu er mor tilbage på Sandgårdsparken efter opholdet på sygehusene. Vi 3 sønner var indkaldt til samtale i Silkeborg i mandags,( 8/6 ) og lægen kunne oplyse, at skanningen havde vist, at der IKKE var noget farligt, men at celler indvendig i urinblæren var forstørret og betændte, så hun havde fået et kateter og blev behandlet med antibiotika. Man ville beholde hende endnu et par dage før hun blev sendt hjem, og hun kom så tilbage i går. Var noget forvirret oven på turen, men da Lilian og jeg var dernede i aftes med en buket roser, var hun faldet til ro og rimelig relevant.
En dag, der sluttede med solskin, 21 grader og 2 passionsblomster sprunget ud. Kunne spise aftensmad på terrassen efter at have cyklet 53 km med KCK for første gang i år. (Rundede dog 1500 km i alt).
Man. d. 15. Nu er sommeren for alvor kommet til Danmark. Flere dage med fuld sol og over 20 gr. Har fået de første nye kartofler af egen avl. Måtte sætte skyggenet op i drivhuset i går for at holde temp. nede. I dag klippede vi hovedparten af hække og træer med den nye akku hækkeklipper, og den klarede det fint. I morgen tager vi en fridag, måske ved stranden. Der kan blive op til 30 grader iflg DMI.
Tors. d. 18. Nu er både Egons og Arnes fødselsdage overstået. Tirsdag blev vi hentet tidlig af BoK og kørte til Århus, hvor Jonny og Jens allerede var kommet og Egon var klar med kaffe, the, kransekage, bobler og meget andet. Det blev en hyggelig formiddag. Fynboerne valgte at køre hjemad igen, mens vi 5 kørte til Ramten, hvor der langs søen er opstille 32 kunstværker langs stien. Meget spændende gåtur på ca. 3,5 km. Derefter fandt vi et godt sted ved Kalø, hvor den medbragte frokost kunne nydes. På vejen videre så vi et jagtslot ved Kalø, inden vi nåede Bønnerup Strand, hvor der ved lystbådehavnen fandtes grill og bord/bænkesæt, så engangsgrillen blev tændt, og den indkøbte flankesteak og pølser blev grillet og nydt sammen med bl.a. rødvin sponsoreret af Egon. En dejlig dag med masser af sol og 24 graders varme sluttede i Århus og i Kjellerup tæt på midnat.
I går var det så Vivi og Arne, der havde inviteret til wienersnitsel og citronfromage på Pøt Mølle. Et skønt og hyggeligt sted sammen med Åse og Henning i det gode vejr, hvor vi sluttede af med en rundtur i de parklignede omgivelser.
Høstede de første skoleagurker i drivhuset i går og i dag. Der kommer rigtig mange nu med de høje temperaturer.
Tir. d. 30. På månedens sidste dag mødtes vi med Karen og Aksel hos Lisbeth og Laurits. De kom kørende fra Spanien på vej til et par måneders ophold i Klitmøller. Dejligt at se dem igen efter at de har været spærret inde p.gr. af coronaen. Vi regner så med, at vi kan besøge dem i Klitmøller inden turen går hjemad igen.

Juli

Søn. d. 5. I fredags var vi for første gang i lang tid, på besøg hos mor i Sandgårdsparken, inde i lejligheden. Der har jo været adgang forbudt i mere end 3 måneder. Lilian rensede terrassen for ukrudt, og så nød vi et glas hvidvin af den, som hun fik af Line og Tom til jul. Rart, at der nu igen bliver mulighed for besøg inden døre. Stadig efterårsvejr, med blæst og byger, vi håber vejret snart bliver bedre igen. Høstede lige en slangeagurk på 550 gram, men nu er der ikke flere sådan lige, men mange skabt ligesom peberen er på vej.
Lør. d. 11. Vi er nu ved at være klar til at holde nogle fridage sammen med René. Opdagede pludselig en blomst i haven. Den står sammen med solsikkerne, men hvor den er kommet fra vides ikke. Den ligner en opretstående englebasun, som vi har haft i haven for en del år siden, men det viser sig at være en art, der kaldes Pigæble, og som er giftig, så Lilian vil have den fjernet.
Der er nu kommet piggede frugter på, men vi ved stadig ikke hvor planten/frøet er kommet fra.
Tors. d. 23. Så er vi hjemme igen efter vores ferietur med René, først til Lolland-Falster og Møn i 2 dage, derefter tog vi færgen fra Gedser til Tyskland og videre til Polen via den gratis færge over grænsefloden ved Swinoujscie,til Koszalin, hvor vi havde booket en lejlighed. Det regnede meget på vejen dertil og den første aften, men så klarede det heldigvis op igen, men blæste en del. Vi brugte den første dag til at udforske omegnen og kørte bl.a. ud til Østersøkysten ved Kolobrzeg med badestrand og turistforlystelser. Næste dag kørte vi de ca. 200 km til Gdansk, parkerede i et P hus tæt på havnen og den gamle bydel. En meget spændende og charmerende by med alle huse genopført i original stil som før krigen. Vi brugte hele dagen på at opleve byen og spise en fremragende middag, inden vi kørte tilbage. Det er billigt at bo og spise i Polen og vi mødte kun flinke mennesker, og de fleste talte lidt engelsk, så det var ingen sag at begå sig. Vi skulle dog lige vænne os til at bære mundbind, når vi skulle indenfor. På hjemvejen dagen efter holdt vi en kort pause ved Poetzsch, inden vi fortsatte til Odense, afleverede René og nåede Bjergfyrren ved midnatstide, efter at have kørt godt 2500 km på de 7 dage.
Fre: d: 24. Var kun hjemme én dag, så kørte vi igen til Fyn, til Bro for at besøge Anne, der havde lånt sønnens sommerhus. Skønt hus og sted med udsigt til Lillebælt. Næste dag hentede vi René igen, og han var vores guide hele dagen. Først i Den Romantiske Have på Sanderumgård, og så en bytur i Odense. Om aftenen var der booket tid på en fiskerestaurant i Bogense, hvor vi nød buffeten og udsigten til Kanalen med både sejl- og motorbåde, hvoraf nogle var ret store og sikkert kostede en formue.
I går hentede vi børnebørnene til en lille ferie. De bliver hentet igen på mandag. Vi nåede også lige at være til Hennings fødselsdag nogle timer om lørdagen, mens C & B var hjemme i Overlund for at se til kaninerne.

August.

Søn. d. 2. Mor skranter igen, så i dag, da jeg var ude at cykle, ringede de fra plejehjemmet, men jeg hørte desværre ikke telefonen, så de kontaktede i stedet Arne, der ringede til Lilian, og hun cyklede ned til Sandgårdsparken og mødtes med vagtlægen. Der står så ikke noget i journalen om, hvad der evt. skal gøres eller ikke, så jeg har kontaktet Rønsbo for at han kan skrive i journalen, at der i alvorlige tilfælde ikke skal foretages genoplivning, men at hun selvfølgelig skal holdes smertefri i nødvendigt omfang. Jeg kørte derned over middag, og da havde hun det lidt bedre. I eftermiddag tog Lilian og jeg et par timer i mosen for at beskære træer og buske, så det er muligt at færdes. Der blev klippet et par store grangrene, som vi kørte til Overlund, og som kaninerne så kan muntre sig med.
Tors. d. 13. Efter en turbolent start på måneden vender hverdagen nu tilbage. Både Lilian og jeg er nu erklæret negativ for corona. Det startede mandag d. 4. hvor jeg fik taget blodprøve mht. undersøgelse på hjerteafdelingen på Regionshospital Silkeborg torsdag. Alt blev undersøgt sluttende med en MR scanning, der heldigvis viste, at mit hjerte, bortset fra de mange ekstra systoler, var i fin form selv under stressende belastning. Om eftermiddagen var det jo så, at vi fik at vide, at Lilians test var positiv, og så kørte det ellers derudaf. Nedlukning af plejehjem og test af beboere og personale, flere ganges kørsel til Viborg for test og hjemmeisolation af os. Nu er alle frikendt, og jeg har lige fået bekræftet, at vores weekendophold på hotel Nyborg Strand næste weekend, for at fejre gårdsalget, kan gennemføres.
Man. d. 24. Vi er nu tilbage efter weekendopholdet på Nyborg Strand. Det blev en dejlig afslappet weekend med alt betalt. Vi brødre med viv’er mødtes på slaget 14 på P pladsen, tjekkede ind og fik eftermiddagskaffe m/kage (selvfølgelig brunsvir, der er Fynsk nationalret) kl.15 og derefter en gåtur langs stranden inden middagen kl. 18,30. Vi fik serveret en skøn 3 retters menu med tilvalgte drikkevarer, og afsluttede med en godnat drink i baren. Om søndagen morgenmadsbuffet og hjemrejse, der for vores vedkommende gik til Odense, hvor René var klar til at få et nyt bagdæk på cyklen, vinduespudsning og Lilian klarede ukrudtet.
Nåede også lige 57 km med gutterne i formiddags i tørvejr.
Tirs. d. 25. Stadig tørvejr og en del sol indimellem. Havens blomster og græsplænen fik en hjælpende hånd, inden vi i morgen kører til Klitmøller. I drivhuset modnes druerne nu og hibiscus og passionsblomst giver mange blomstrer hver eneste dag.
26.-27. Det meget hyggelige besøg i Klitmøller endte med, at vi alle efter overnatning og morgenmad, kørte til testcenter for vindmøller i Østerild. Karen havde pakket frokostkurv, og maden blev nydt i det fri inden turen gik hjemad. Imponerende størrelse de møller har.

Bourgonvilla i blomst
Druerne sidst i august 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

September

Ons. d. 2. Nu er 2. hækkeklipning og buske- og træbeskæring ved at være overstået. Den store stedsegrønne busk i indkørslen over til naboen måtte også lade livet. Den blev skåret i stykker med motorsaven, der måtte have kæden filet for at fjerne det sidste stykke rod, og fyldte traileren helt op for at ende på lossepladsen. Sidst på eftermiddagen skulle vi lige et smut til Overlund for at spise sammen med børnene, indtil Line og Tom kom hjem. Jeg cyklede derop, måske sidste gang i år i korte ærmer i det flotte solskinsvejr, og selvfølgelig væltede jeg, da jeg drejede ind på cykelstien i Brunshåb. Jeg må lære, IKKE at benytte cykelstier fremover. Heldigvis slap jeg med lidt hudafskrabning på venstre ben. Efter flere dage med tørvejr, solskin og flotte temperaturer, ser det nu til at blive mere efterårsagtigt fremover.
Lør. d. 5. Var nede på Sandgårdsparken i formiddag og mor er meget træt. Hun var dog oppe, men faldt i søvn flere gange mens jeg var der. Hun kunne ikke huske hvor gammel hun var, troede jeg var ældre end hende, i det hele taget ikke særlig relevant i dag. Det går hastigt tilbage for hende. I går blev hækken mellem vores og naboens indkørsel skåret ned, den stedsegrønne busk blev fjernet i forgårs, og i stedet kom der granit på. Lilian plantede et par små lyng, så nu er der meget mere udsyn, når man kører ud på gaden.

FØR
EFTER

Ons. d. 9. Det blev så den dag, hvor vores mor forlod os. Ellen sov stille ind på Sandgårdsparken i nat efter et par dage, hvor vi hurtigt fornemmede, at det gik ned ad bakke. Jeg besøgte hende mandag formiddag, og da var hun oppe, men noget svag, og tirsdag morgen kunne jeg godt se hvor det bar hen. Jeg ringede til Henning og sagde, at skulle børnebørnene besøge deres Bedste, skulle det nok være i dag og alle, der ønskede det, nåede at besøge hende i løbet af dagen, takket være stor velvilje fra Sandgårdsparken. Alle fik lov til at komme ind. Vi brødre sad der på skift, og jeg havde vagten fra midnat, og kl. 03.15 drog hun sit sidste suk. I dag kom bedemanden og vi fik klaret det meste omkring bisættelsen, og kl. 16 var hun lagt i kiste og blev sunget ud fra sin stue. Poul Henning gjorde det meget smukt, og plejehjemmet har været yderst imødekommende på alle måder. Nu står kisten i Kapellet ved Vinderslev Kirke, hvor der er bisættelse torsdag d. 17. kl. 13 med efterfølgende mindesammenkomst på Signesminde Kro.

Mindeord

Ellen Møller, tidligere Trekronervej, Vinderslev, er stille sovet ind på Sandgårdsparken i Kjellerup, 95 år gammel.

Ellen blev født og voksede op i Vium som nr. 3 i en søskendeflok på 6. Efter endt skolegang kom hun ud at tjene som ung pige i huset. Hun kom flere steder og bl. a. til gårde i Gl. Kjellerup, og det var sikkert her, hun mødte Christian, som hun blev gift med 1. december 1945 og flyttede ind på gården i Fuglemose, nu Trekronervej, som Christian havde købt et par måneder i forvejen. Her blev hun boende, indtil hun måtte flytte på plejehjem for 1½ år siden.

Det var et slidsomt arbejde på gården, hvor de fire-seks køer blev malket i hånden, indtil en malkemaskine blev installeret i halvtredserne, og markarbejdet på de 12 tønder land blev udført med heste og håndkraft.

Efterhånden kom de 3 sønner til, og familien var næsten selvforsynende. Der var urtehave, bærbuske, frugttræer og hønsehold, en gris blev slagtet et par gange om året, så der var nok at lave med at gøre alt i stand.

Da Christian tog arbejde uden for gården, fortsatte hun med at passe bedriften. Ret hurtigt blev dyrene dog sat ud, men selv efter Christians død i 1992, ønskede hun stadig at blive i sit hjem, takket være god hjælp fra sine drenge og ingen kom på besøg uden at blive budt på ét eller andet. Hjemmet har i det hele taget altid været meget gæstfrit.

Vi drenge har haft utallige kammerater med hjem, holdt gilde og der var familiefester. og navnlig børnebørnene holdt meget af at besøge deres Bedste. Da det begyndte at gå ned ad bakke med helbredet, blev urtehave og staudebed indskrænket, men hun ønskede stadig at blive boende på Trekronervej.

Da benene svigtende, og hun måtte sidde i kørestol, søgte hun ophold på Sandgårdsparken, og her havde hun en rigtig god tid, med oplevelser og besøg, indtil coronaen satte en stopper for aktiviteterne. Dog så sent som godt 14 dage før sin død, var hun med Solsikken på sejltur på Silkeborgsøerne. Ellers nød hun at læse Midtjyllands Avis, som hun holdt i mere end 70 år, og ugebladet Hjemmet, hvor der blev løst kryds og tværs næsten til det sidste.

Ellen efterlader sig de tre sønner og svigerdøtre, syv børnebørn, ni oldebørn og to tipoldebørn.

(Vist i Midtjyllands Avis 18. september, takke-annoncen d. 22.)

Man. d. 21. Nu hvor bisættelsen er overstået, mangler vi at få tømt og rengjort lejligheden og få boet gjort op. Skifteretten ringer i dag, så vi kan aftale et møde. Alt er spærret og Sparekassen kan ikke betale regninger, før de har en skifteretsattest. Lejligheden blev tømt om eftermiddagen. 3 biler mødte op med trailere og så blev det klaret.

Ons. d.23. I går og i dag har vi vist haft de sidste sommerdage. I går kunne vi sidde ude og spise, med ild i pejsen i aftes og næsten ingen vind.
Fre. d. 25. Så er papirerne til Skifteretten afleveret og vores ID sendt til Sparekassen, så nu venter vi på Skifteretsattesten, så jeg igen kan få adgang til mors netbank og betale de indkomne regninger, men jeg må nok lægge ud i første omgang.
Søn. d. 27. Familiefesten i går blev noget amputeret p.gr. af coronaen. Vi var 11 gæve jyder og én fynbo, men det blev en rigtig hyggelig dag. I dag kørte vi Egon hjem via Gelsted, for at besøge Jens og Jonny. Vi skulle komme til frokost og derefter en lang gåtur i den smukke og bakkede natur. Naturligvis væltede jeg på en nedstigning og slog brillerne skæve, men derudover slap jeg med småskrammer og knubs. Til gengæld havde Jens det fint under sin kræftbehandling, og regner med at være helt fff når kemokuren er ovre.

Oktober

Fre. d. 2. Nu er det ved at være efterår med regn og blæst. Heldigvis nåede vi at få en masse haveaffald kørt væk i går, sammen med mors fjernsyn, køkkenlampen og mit kontor fjernsyn, hvor vi har købt et Thomson 40″ og hængt op i stedet. (Fandt et billigt ophæng på nettet, der kunne trækkes ud og som blev leveret dagen efter) I dag startede jeg så i Sport & Fitness, nu det ikke er cykel vejr. Har indtil nu nået 3200 km. på raceren.
Tirs. d. 6. Nåede lige 56 km. mere i går formiddag i godt vejr på raceren sammen med Agner og Kjeld. Måske sidste tur i år, for nu er det igen regn og blæst. Lilian fik ny berøringsfri vandhane på gæstetoilettet, men vi måtte have hjælp af Knud, for hanerne blev utætte og skulle skiftes, så jeg har skåret hul i bagbeklædningen, så han kunne komme til.
Ons. d. 7. Desværre var der kommet vand ud under vasken, så jeg skiftede først afløbsslangen, men det viste sig at være pakningen ved bundventilen, der var mørnet, så det hele blev udskiftet. I morgen kommer Kim og ser på soveværelsesdøren ud til terrassen. Den har drillet længe og været ved at rådne, så nu skal der en ny sættes i.
Ons. d. 14. I søndags kørte Lilian og jeg en lille tur for at se Den Genfundne Bro ved Østbirk/Vestbirk.

Efter broen fortsatte vi søndagsudflugten ad små veje til Alrø i Horsens fjord, hvor den medbragte frokost og kaffe blev indtaget.

I dag var jeg til øjenlæge i Risskov, da alle heromkring holdt efterårsferie. Der var dukket en plamage op i det venstre øje. Det viste sig ikke at være noget alvorligt, men et alderdomstegn som jeg må lære at leve med!

Lør. d. 17. Nu er sidste vindrueklase i drivhuset plukket og spist, kapillarkasserne er ryddet og gjort rene, så de er klar til næste år. Vi er også begyndt med at samle krukkerne sammen, for nu er der udsigt til nattefrost. I morgen kører vi over til René for at tømme hans drivhus og flytte havemøblerne ned i kælderen. I dag var vi i Overlund for at flytte nogle stauder og høre om deres tur til Harzen i autocamper.
Tors. d. 22. I går var vi samlet til urnenedsættelse på Vinderslev Kirkegård. Ann var hjemme fra USA og med til højtideligheden. Bagefter samledes vi her på Bjergfyrren til lidt smørrebrød, jordbærlagkage, hvidvin og kaffe. En meget hyggelig eftermiddag på trods af regnvejret. Paraplyerne blev støvet af. Gravstedet er næsten færdig anlagt, men der manglede rød granit omkring stenen, det var desværre ikke kommet endnu. (Se billedet under Blomster/Gravsteder fra d.31/10.)
Tors. d. 29. Efter 2 uger med regnvejr, skinnede solen i går formiddag, så jeg tog en cykeltur, (Sensommerruten forlænget over Vinderslev, 54 km.) og har nu kørt 3310 km i år. Over middag gik vi i gang med at pakke havemøblerne ind for vinteren, og vi var heldige, for vi var næsten færdige, da det igen begyndte at regne. Indtil nu har jeg målt 90 mm i denne måned, og vi skal helt tilbage til februar, hvor der kom mere. (146 mm). Det er stadig mildt for årstiden og ingen udsigt til nattefrost.

November

Fre. d. 6. Nu har jeg fået skifteretsattesten, og kan gå på boets netbank og overføre penge og betale regninger. Der er stadig en del hængepartier, men det går dog den rigtige vej. Line og Tom var lige forbi i en ny plug-in hybrid Skoda Oktavia, men det var ikke den helt rigtige. Line er bekymret for bagagerummets størrelse, men det er betydeligt større end den i Kia’en,.og så manglede der nogle “flueben”, men det bliver den jo ikke billigere af.
Ons. d. 11. Lilians fødselsdag fejres med Fam. Diget fra Overlund i dag. Møller familien på lørdag og smedefamilien  d. 13. dec. Fik begyndt på at vintergrave haven i går og klippet græsset. Nu må det være sidste gang i år.
Fredag blev en hektisk dag, for jeg blev vækket tidligt om morgene af Lilian, der fortalte, at fryseren var gået i alarm og at indholdet var ved at tø op. Vi måtte i hast se os om efter en ny skabsfryser. Den blev hentet i Viborg, men jeg måtte fjerne en hylde for at den kunne være i højden. Senere skulle jeg så hente “Tapas for 2” x 3 i Arena Midt til sammenkomsten næste dag, og der viste sig flere misforståelser, så Lilian måtte i hast fremtrylle nogle flere retter og supplere de leverede, men det lykkedes, og lørdagen forløb vellykket med Møller familien.
Tirs. d. 17. Så er juletræerne i hus. Blev fældet i formiddag sammen med Laurits, mens Lisbeth og Lilian læste engelsk. Herefter bød Lisbeth på rejemad m.m. og så regnede det igen. Storm på vej, men ingen vinter endnu.
Fre. d. 20. 
Første morgen med is på solcellerne og naboens bil. Lilian skulle til “kusinetræf”, og beklagede sig over, at jeg ikke havde fået skiftet til vinterdæk, men det har jeg nu, efter hun kom hjem fra Ørum, hvor hun havde besvær med at finde vej ud fra Ellens nye domicil. Fik ringet til Karen og gratuleret med fødselsdagen. De er i sommerhus i Nordsjælland indtil mandag, hvor de kører til Klitmøller, nu der er blevet åbnet i Nordjylland efter en uges total lukning.
Lør. d. 28. Nåede lige at få sat juletræet op på terrassen, monteret juletræskæden så den kunne tændes i morgen, 1. søndag i advent. Desværre gik efterhånden flere og flere lys ud, så den måtte udskiftes med en ny kæde med 300 led’er.

December

Lør. d. 5. René er nu i behandling for sit alkoholproblem. Han havde søgt efter psykiatere, men der var mindst et års ventetid. Så kom firmaets sundhedsforsikring ind over, og så skete der noget ret så hurtigt. Allerede i onsdags blev han hentet og kørt til Tjele til forundersøgelse, og dagen efter kom han til Søvang, der er beliggende NV for Skive i nærheden af Spøttrup. Her skal han være i 5 uger, så det er hen over både jul, fødselsdag og nytår, men sådan må det være. Nu krydser vi fingre for, at de kan hjælpe ham, særligt nu hvor han er blevet fast ansat hos Link Solution, og ikke længere er på kontanthjælp.
I dag har Cecilia vækket nisserne, så nu er der nisser og juleting overalt. De fleste julegaver er også ved at være i hus, der mangler dog at blive skrevet det obligatoriske julebrev. Nu må vi se, om jeg når det.
Fre d.10. I går mødtes vi med Karen og Aksel hos Lisbeth og Laurits til hygge, inden de fortsatte mod Spanien. Det var som altid meget hyggeligt. Samson var med, og han benyttede lige en dør på klem til at smutte en tur udenfor, men vi fandt ham heldigvis igen, så han kunne komme med tilbage.
Man. d. 14. Bryllupsdagen i går, 45 år/safirbryllup, blev fejret med Krogsgaard klanen og det var samtidig Lilians fødselsdag for hendes del af familien, I dag kom Kim med den nye dør til soveværelset, og på trods af vejret, det regnede ind i mellem, lykkedes det at få fjernet den gamle og det lille vindue og det nye parti sat i til frokost tid. Det lykkedes Kim, at få fuget færdig inden regnen for alvor tog fat og inden det blev mørkt, men det var noget vådt, koldt og blæsende.

Ny terrassedør og vindue

Fre. d. 18. I dag er soveværelset blev malet. Det var med at få købt ind til opgraderingen inden butikkerne lukker ned fra på mandag. Mangler nu at få sengegavlen på plads, men malingen skal lige være ordentlig tør, malet fodlister samt opsat nye skyggelister.
Tirs. d. 22. Cecilia og Benjamin har lige været her på lidt førjul ferie. René blev jo konstateret positiv for corona i fredags, så det giver helt andre planer for jul og fødselsdag. Vi får dog lov til at komme forbi og aflevere gaver, men hvad der videre skal ske vides ikke. Han er i isolation på Søvang og én mere er smittet der. Resten er testet negativ, men er testet igen i dag.
Man. d. 28. Nu er både juleaften og Renés 47 års fødselsdag overstået. Vi besøgte René d. 24. og rakte julegaverne ind gennem vinduet. Vi ønskede ham glædelig jul stående udenfor og tale gennem vinduesåbningen. Ligeledes d. 27. Line var med, og på grund af det forrygende vejr, sad vi lige indenfor terrassedøren i et forlokale, adskilt fra de øvrige beboere. Efter at have afleveret Line, havde Lilian og jeg booket en coronatest, og der er resultatet netop kommet, begge “ikke påvist” så nu kan vi holde nytårsaften med naboerne med lidt bedre samvittighed.

Årets julebrev 2020

Året vil blive husket som corona år, hvor hele verden blev ramt af covid-19. Masser af aflysninger og begrænsninger har præget året, der nu snart går på held. Heldigvis nåede vi op til flere glædelige oplevelser, inden mor Mette lukkede ned i marts, men også tragiske begivenheder, idet vi mistede vores gode ven Erik d. 19. januar. Det blev også året, hvor vores mor gik bort d. 9. september, 95 år gammel, og i den forbindelse har der været en del arbejde, men det er nu ved at være afsluttet. Vi tog på sommerferie sammen med René, Kørte først Lolland-Falster og Møn rundt, derefter til Polen, hvor vi havde nogle spændende dage. Her kunne vi måske godt tænke os at tage tilbage til en anden gang. Hus og have, børn og børnebørn, familie og venner går der fortsat en del tid med, og det er jo herligt. Line har fået nyt job hos ”Hyggeonkel” og René er blevet fast ansat i Link Solution og kommet fri af kontanthjælpen. Her i december gik han i behandling for sit alkoholproblem på Tjele Søvang. Det er vi meget glade for. Helbredet holder nogenlunde, lidt skavanker hist og her må vi lære at leve med. Nu ser vi frem til et mere almindeligt 2021, hvor der forhåbentlig kommer en vaccine, så vi kan komme af med de mange restriktioner. Juleaften blev fejret på Overgårdsvej med den nærmeste familie og nytårsaften her med naboerne.
Vi ønsker alle en RIGTIG GLÆDELIG JUL og et GODT NYTÅR med tak for mange spændende og hyggelige stunder i årets løb.

Lilian og Søren Peter